Neunos

NKFIH közlemény

Személyre szabott idegingerlő készülék fejlesztése epilepsziás rohamok automatizált leállítására

 

A NEUNOS Orvosi Műszerfejlesztő és Szolgáltató Zrt. személyre szabott idegingerlő készülék fejlesztését végzi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által támogatott „GYORSÍTÓSÁV” (2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV) konstrukció keretében.

 A projekt 2022. július 1. és 2025. június 30. között, 412 105 308 Ft összköltséggel kerül megvalósításra, melyből a NEUNOS Orvosi Műszerfejlesztő és Szolgáltató Zrt. 299 302 936 Ft támogatásban részesült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által.

Az epilepszia egy olyan gyakori ideggyógyászati kórkép, amely a társadalom közel egy százalékát érinti. A világszerte epilepsziában szenvedő 50 millió ember harmada nem tartható tartósan rohammentes állapotban a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszeres kezelésekkel, mely kezeléseknek ráadásul számos mellékhatása is ismert, mivel a rohamok közötti időszakokban is hatnak az idegrendszerre. A rohamok gyakran kiszámíthatatlan, hirtelen kezdete és az ezzel járó tudatvesztés súlyos balesetekhez vezethet, a betegséggel járó negatív hatások rendkívül nagy terhet rónak az egyén mellett a társadalomra is. Az epilepszia gyógyítására jelenleg használat neurostimulációs eszközök hatásfoka limitált, csak korlátozott hatékonysággal képesek lerövidíteni a már elindult rohamokat.

Dr. Berényi Antal, a Neunos Zrt. alapítója korábbi elektrofiziológiai kutatásai során bebizonyította, hogy megfelelő intenzitású elektromos impulzusok képesek megbízhatóan és azonnal befolyásolni az idegsejtek működését, és amennyiben az ingerlés megfelelő időzítésű, úgy képesek megszüntetni az olyan ritmusos működéseket, mint például az epilepsziás roham. Munkánk során kidolgoztunk egy ingerlési eljárást, amely képes ezt a hatást akár a koponyacsonton kívülről is elérni, szükségtelenné téve ezzel a koponya megnyitását, amely jelentős műtéti terhet jelentene.

Jelen projekt ezeket a kutatási eredményeket használja fel egy olyan eszköz prototípus megalkotására, amely képes epilepsziás betegek rohamait leállítani úgy, hogy az érzékelő és az ingerlő elektródák is a fejbőr alá kerülnek beültetésre, a koponyacsont megnyitása nélkül. Az eszköz automatikusan, felügyelet nélkül fogja érzékelni a rohamok kezdetét és belső dinamikáját, majd szükség esetén zárt láncú rendszerként képes lesz szintén automatikusan ingerelni az epilepsziás betegek agyát, ezáltal remélhetően rohammentes életet biztosítani az epilepsziában szenvedőknek. Az eszköz világszerte több tízmillió epilepsziás beteget tehet rohammentessé, így drámaian emelve az életminőségüket, valamint csökkentheti a vonatkozó egészségügyi és társadalmi költségeket. A 36 hónapos projekt célja a prototípus létrehozása mellett annak működésének optimalizálása humán klinikai vizsgálatok által. A projekt várható eredménye: a végleges termékkel funkcionalitásban megegyező, első betegen validált, non-invazív eszköz TRL 7 szintű prototípusa.

 

Gyurkovics Tamás

vezérigazgató

NEUNOS Orvosi Műszerfejlesztő és Szolgáltató Zrt.

e-mail: tamas.gyurkovics@neunos.com